Perlu ke Purdah?


Assalamualaikum
dan SELAMAT TENGAHARI!
jom la kita LUNCH weh!
pastu solat ZOHOR sesama ^.^
awwww.. sweet je kan?
Okay!
enna harini nak bercakap tentang PURDAH


first of all
APA ITU PURDAH?
purdah also know as CURTAIN okay!
purdah digunakan untuk menutup wajah wanita sehingga hanya menampakkan DUA biji matanya sahaja
at the MIDDLE EAST, ramai yang memakai purdah, mereka bukan je munutup wajah mereka dari pandangan lelaki
tetapi juga mampu menutup wajah mereka dari terdedah dengan PANAS dan juga DEBU PASIR
hebat bukan?


second of all
di dalam ISLAM, purdah disarankan dipakai kepada wanita atau GADIS-GADIS untuk menutup wajah mereka
JIKA
wajah mereka terlalu CANTIK/HODOH sehinggakan boleh membuat orang lelaki PENGSAN apabila melihatnya :)
setakat nih takde lagi orang pengsan tengok enna, so tak perlu la nak pakai kan?
teheeee~




56 love bananas! nyuumyy:

tqaAwesome said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

haha.
kadang kadang orang pakai purdah sebab fesyen
salah uh ^___^

Bazilah said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

LOL, gamba last tu tak tahan :D

ferry said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

aikk...kenapa tak pakai kelambu je ttup muka

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@TQA : yang itu enna setuju! haha :P

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@BAZ : gambar last tuh saje jeh letak :)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@FERRY : mak aih! baik pakai selimut terus! haha :D

^baju kurung^ said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

org pakai purdah ni sbbnye 2 je; 1-muke die terlalu cun,
2-xpon die trlalu hodoh hgga mnimbulkn ftnah~

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@BAJU : betul!! sama lah apa yg diterangkan kat atas :)

Fa-zlyn said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

mata yg penting..hahahaha

tqaAwesome said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

^__^ baju kurung
aku golongan kedua uh. haha
acah aje.

yg cun,
tqaAwesome

Chaoi said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

oo maknaye kalo kelakar je terus tuutp muke ek...

Encik MamaT said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

cantik ke hodoh ke... itu anggapan masing2... kadang kita rasa orang tu cantik... sesetengah orang kata tak cantik... begitu juga sebaliknya... fitnah tak kira cantik ke terlalu cantik...

tapi sebenarnya yang suka mempertikai adalah orang islam sendiri...

Lady Shana Sweet said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

hihihihihihi
no komen!!

♥..permysuri_hati..♥ said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

haha...klaka la enna ni....gmbr yg last 2 pnat cik mas gelak..hehehe... :)

jom join 1st GA cik mas ok!! :)

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

HAHAHA lawak ohh. zama category yg hodoh tu. tp so far xde pun org pengsan pndg zama. yg tecengang tu mungkin la ada, hahhaha

adrinaqamarina said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

kena istiqamah kalau nak pakai purdah, bukan pakai buang kan?

heheh.

chuu said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

kalau musim jerebu pon berguna., boleh x ckp cmtu ngee:P

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@FA : yup! mata tuh yang penting, dari mata jatuh ke hati. haha :P

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@TQA : awak dan dan nak yang no 2 tuh kan tapi kat bawah siap describe tqa cun. hahak. kelakar la awak nih! macam2 :D

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@CHAOI : kalau kita ketwa terbahak2 mesti buruk. so kena la tutup muka. hehe

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@EN.MAMAT : ya ur right, diff people had diff perception :)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@SHANA : awak ni no komen aje! ahaha

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@CIK MAS : yang cik mas p gelak tuh kenapa. haha. kan dah penat! haha :D
orait! nanti Insyallah enna join okay!

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@ZAMA : ceceh! kamu nak merendah diri aje yea! padahal hari tuh dah menang dah contest model, boleh lagi nak cakap dia huduh. haha. lawak-lawak :D

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@ADRINA : eh..bukan pakai buang, mesti pakai dengan niat :)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@CHUU : boleh aje ^.^ tapi cam x best plakkan kalau pakai time tuh jeh, kang org buat mulut pulak, betul tak?

misz FaTiN said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

owh.. begitukah?..
erm..fatin sokong Encik mamat, cantik itu subjektif.. setiap org ada pendapat msg2 utk definisi cantik itu.. ^^_

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@FATIN : same goes to me darla! :D

James Buns said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

ari-ari gua pakai purdah kluar rmh.

maklum la.kalau tak pakai nnt.di sambar peminat pulak.

:)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

BUNS : ouhh tidak! terlupa plak saya sedang berkawan dengan brad pit skang nih. haha :P

♥..permysuri_hati..♥ said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

cik mas hentam jek semua 2.....x tau betul ke x....cik mas baru jek knl misa sakura...

Burhanuddin Baharuddin said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

bagus jugak purdah ni... tak payah nak bazir duit beli topeng muka nak elak penyakit2 pelik sekarang ni =D

BezBuddy said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

saya sgt respect pada pmpn yg pkai purdah

sejuk je mata memandang...may Allah bless them :D

DuniakuAbstrak said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

aku rasa orang pengsan tengok perangai sengaL kau kot..wakakaka

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@CIK MAS : la yeke, enna ngatkan cik mas dah kenal lama..wuhuuu..enna takut la nak join contest tu, ceceh! :P

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@BURHANUDDIN : betul tuh! purdah ada banyak kebaikan :)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@BEZ : yup ur right, they will be more respect than others :)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@DUNIAKU : ahahaha..itu tidak mungkin akan berlaku! haha

Anitadahahs said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

saya pengsan nak tengok muka awak. cepat2 tutp!haha
macam gambar ats tu. saya tak pengsan!kui3 ;p

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

pakai purdah ptot kena pd niatnya...if sekadar berfesyen pun tak bole. then yg kejap buka kejap tak tu pun salah. kena tawaduk btul2...naz ada sorg kwn yg ambil kputusan tuk berpurdah..alhamdulillah, sangat sejuk mata memandang.

p.s : naz belum ready ke arah tu..huhu

BLADE EDGE said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

salam...

saya just blogwalking..br tahu pasal blog ni.

yg wajibnya, pakai tudung tutup aurat sbgmana yg telah diberitahu dlm al-quran dan hadis2 Nabi. tutup semua kecuali muka dan 2 tapak tangan. pasal purdah ni, elok la tanya pd ustaz/ustazah..diorg lebih jelas..

anyway kalau ada masa, silalah ke blog saya :-D

regards,
BLADE EDGE

Mohd Wakiyuddin Rosnan said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

kenapa nak kaitkn dgn cntk atau x cntk? niat klu btol insyaallah org respek org berpurdah.. kn.

alexa yussida said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

huhuhu...

Mak Su said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

rasa-rasanya kena tgk kawasan untuk pemakaian purdah ni, kalu ddk di area yang rata-rata nafsu adalah tak terkawal, kena berpurdah.

tapi kalu lelaki masih gentleman dan ada respek dan tahu apa maksud maruah, bertudung jer yakni buat yang wajib jer :)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@NITA : ala..jahat lah kak nita nih! aahaha :D

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@NAZ : bestnya kawan naz tuh! dia mesti lawa kan? Alhamdulillah, ada jugak yang boleh :)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@BLADE : saya selalu tengok ceramah2 agama jugak dalam internet, ada ustaz yang cakap kalau kita terlalu cantik or hodoh sehingga boleh menimbulkan fitnah or pengsan wajib kena pakai purdah nih :)

neway thanks sebab jejalan kat blog enna :)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@WAKI : enna just tengok ceramah je, ilmu x2 penuh lagi pasal purdah nih :)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@ALEXA : awak ni huhu pulak :P

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@MAK SU : okay! enna setuju dengan mak su!

Wan Gerrard said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

hmm terletak pada niat kita, elok gak bertudung dan berpurdah ni ^_^v

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@GERARD : betul! :)

Khairy said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

hehe...kelakar lak tengok gambar last tu...nak berpurdah boleh je, ikut keikhlasan hati la..kalu tak ikhlas, bt pe pakai kan

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@KHAIRY : gambar last tuh saje jeh suka suka ^.^

Queen M said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

org tringin pakai purdah tp mase dan pengajian membataskan..huhu

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@QUEEN M : Insyallah one day we will be :)