Hijab Itu Pahala


Assalamualaikum
dan SELAMAT MALAM
lihat...lihat kawan-kawan
harini kita masih lagi boleh BERNAFAS, BERCAKAP, MEMBACA, MENAIP, MAKAN
dan segalanya
maka dengan itu ucaplah Alhamdulillah :)

Okay!
harini entry enna SANGAT ISLAMIC sikit
enna bercakap pasal ni, nak berkongsi pasal ni ESPECIALLY untuk kaum hawa yang bergelar MUSLIMAH

apa itu muslimah?
muslimah itu adalah seorang wanita atau perempuan tidak kira WARNA kulit, BAHASA pertuturan
keturunan dan bentuk fizikal as long as dia mengaku ALLAH itu tuhan mereka dan ISLAM itu agama mereka
itulah maknanya muslimah

So!
apa yang enna nak share sangat nih?
enna nak share pasal TUDUNG
yes again! about hijab

apa hukum memakai tudung?
hukumnya adalah WAJIB!
apabila wajib, kamu akan mendapat DOSA kalau tak memakainya dan mendapat PAHALA apabila memakainya
senang jeh kita nak dapat pahala bukan?
so kenapa SUSAH sangat, LIAT sangat kamu nak memakai tudung wahai kaum hawa yang enna sayangi
kerana PANAS?
kerana RIMAS?
or 
kerana " ouhh aku x dapat seru lagi nak pakai tudung "
ITU SEMUA ALASAN!

ada juga orang cakap
" aku nak pakai tudung secara rela, kalau pakai sebab terpaksa buat apa "
ITU SALAH!
sesuatu benda yang kita tidak suka pada mulanya haruslah dimulakan dengan perasaan TERPAKSA
tapi lama-kelamaan kita akan TERBIASA
macam kecik-kecik dulu mak selalu paksa kita makan kan?
tapi lama-kelamaan kita sudah terbiasa tanpa dipaksa oleh mak untuk makan
SAMA JUGA SEPERTI TUDUNG
walaupun kita rasa terpaksa dengan memakai tudung tapi kita tetap dapat pahala

kalau kita pakai tudung setiap hari
SETIAP APA YANG DILAKUKAN OLEH KITA MENDAPAT KEREDHAAN DARINYA
kalau kita pakai tudung setiap hari
SEMUA APA YANG KITA BUAT AKAN MENDAPAT PAHALA
kalau kita pakai tudung setiap hari
ORANG AKAN BERCAKAP BAIK-BAIK TENTANG KITA

contoh terbaik enna nak kasi
kita ni seorang STUDENT tapi bila ke kelas kita tak pakai tudung, makanya ilmu yang kita dapat pada hari itu langsung tidak mendapat keredhaan ALLAH S.W.T
tapi kalau kita pakai tudung, ilmu yang kita dapat tu sangat DIBERKATI ALLAH dan juga mendapat pahala
ini bukan enna yang cakap tapi inilah islam
indah bukan?


i wanna show you some picture
do look at it and minta-minta dibuka hatimu untuk memakai tudung

Perhatikan betul-betul gambar diatas
Bukankah ianya pemakaian tudung? 
Ianya dilakukan zaman berzaman. Begitu juga dengan solat.
Ajaran Ibrahim AS sungguh sempurna dan dikukuhkan oleh nabi-nabi selepas itu termasuk juga Muhammad SAW
Fikirlah kaum Hawa kenapa wanita sekarang susah untuk menutup apa yang mesti ditutup mengikut syariat. Kaum Adam juga marilah kita berfikir sekali demi kebaikan agama Islam yang suci ini

Faham betul-betul maksud saya disini
saya tidak menyuruh masuk agama yahudi ataupun nasrani
TETAPI
jadilah muslim dan muslimah yang sejati dan mulia


thanks for reading








P/S : to all my relatives, my best girl friends, my blogger friends and my friends of friends, marilah bertudung demi agama :)
P/S/S : credit to my bro EIWAN ABQARI a.k.a der tokang :)

46 love bananas! nyuumyy:

magnoliapert said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

Betul tu sis, kita akan akan kelihatan manis dan ayu jika bertudung :)

http://magnoliapert.blogspot.com/

Mejuez said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

wah! naice info! nanti saya olah semula.. ehehehe

m!da BucHuxX said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

yaa.its true enna .dulu mida tk pkai tudung tahu . .then dapat hidayah .. ingat tk pakai tudung lawoo. .but now , bila da changes i see that hijab is more cool . .dan ia nyer sgt lawooo. . .its better .:) dan menutup aurat .tidak keterlaluan .:)

Skype Crew said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

dah jadi terbiasa tu la yg jadi susah nk ttup tu..

keep it up enna.. ;)

btw skype baru tulis en3 psl tudung nie kt blog skype..

Pakai Tudung Tapi Still Berdosa Tak Tutup Aurat, Cane Tue???

bantalbucuk said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

betul tu enna..dulu kita pon terpaksa pakai tudung sebab jadi pengawas time darjah 3..last2 melekat sendiri..=)

twinkle twinkle said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

wanita akan indah betudung :)

miss_neeya said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

ouchh..pedas2... ))

perindu_خلافة said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

best entry..
memg betul pun enna syariat sejak zaman berzaman x pernah berubah, manusia je sendiri yg pandai2 nk tokok (+) tambah, harap entry ni bukan bg kesedaran utk muslim je tapi jgak utk non-Muslim ^_^

fathiah said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

betol!!! kalo ikut sume ajaran agama, sume yg baik2... mane ad yg bruk.. so, just follow :)

Affieza said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

Dh bermacam2 jenis tudung di reka zmn skrg, hrp mrk2 yg xbtudung dpt hidayah darinya...

fya zainal said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

betul..
jadi kita pun ajak lah secara baik2
kwn2 yg x bertudung lagi

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@magnoliapert : tudung tu cantik x kira sapa pun yg pakai >.<

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@Mejuez : sila lah olah, thanks for reading ! :D

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@m!da BucHuxX : pakai hijab x semestinya x boleh berfesyen kan but then kena la berpada2, pandai2 la kan. keep it up dear! :D

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@Skype Crew : tapi boleh diubah kan, x semestinya org yg x pakai tudung terus x boleh pakai tudung, itu sebenaRNYA ikhtiar diri asing2. kan kan :)

i have read yours. thank you :)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@bantalbucuk : enna dulu pun on off on off but than lama-lama enna ok :) keep it up syg! :)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@twinkle twinkle : indah bertudung dan menjaga akhlak mereka :)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@miss_neeya : setiap manusia mampu berubah, and i know u will someday kan syg :)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@perindu_خلافة : i hope so, semoga apa yang enna cuba kongsikan ada manfaatnya. Insyallah :)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@fathiah : supposed to be like that la syg kan, but diff people has diff style. terpulang camne cara mereka menerima teguran membina :)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@Affieza : Insyallah, kalau ada org keep nasihatkan dia, bagutahu itu ini pasal tudung, she will changes someday :)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@fya zainal : mari kita berusaha syg! hiah :D

::contengan hati::)) said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

opsss tersentap mak nak,,,
heheh yart pakai tapi celam celum sebab nak membaiki cara emakaian dengan betuk supaya tak bukak2 lagi eheheh ;)

same2 dokan yart ea ;))

::contengan hati::)) said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

opsss tersentap mak nak,,,
heheh yart pakai tapi celam celum sebab nak membaiki cara emakaian dengan betuk supaya tak bukak2 lagi eheheh ;)

same2 dokan yart ea ;))

Just Bella said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

i lurve this.thanx kak enna :)

tqaAwesome said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

nice enna! >.<

bantalbucuk said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

insyaALLAH..yeke..hop u'll keep it up too dear. :D

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

ok i love this entri ! :)
zama pun dulu x pakai tudung n pakai tudung pun sbb org suruh. but then one day, zama bukak blk tudung. n then tah cmne rase x best je xpakai tudung. n now, im proud wearing a tudung :)

Shaofie said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

enna, aku terasa. sebab aku pun free hair. nasib baik aku lelaki. tp aku suke info ko. hahahhaa. good. good.

~naddy~ said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

nadia pon baru je full time pakai tudung. dah tak on off..
mula2 mmg berat sgt nak pakai tudung, takot org pelik tgk sbb tibe2 berubah kan..
tapi nad kuatkan haty nak pakai tudung.
alhamdulilahh. :)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@::contengan hati::)) : enna akan selalu doakan kebaikan kawan2 enna even x pernah jumpa, tapi kita still sedara muslim kan. yart akan boleh punya pakai tudung sepenuhnya, Insyallah :)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@Just Bella : thanks for reading bella syg! :)

Izz said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

btol tu kak. slalunya org akan ckp 'tak smpai seru lg". sampai bila nk smpai seru klo diri sniri tak berubah. kan3??? hehe

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@ TqaAwesome : thanks for reading tqa :)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@Nur-Za Marlyana Mohd Kamal : itu bermakna zama belajar dari pengalaman dan secara slow2 zama berubah, nice zama! teruskan niat murni anda, ceceh! :P

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@Shaofie : ahahaha..awak ni sengal la shofie, sekeh kang! haha
neway sorry eh kalau tacing :P

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@~naddy~ : Alhamdulillah, enna tahu dulu enna tgk naddy on off smp enna pun pelik, budak ni pakai tudung ke tak but than lama2 enna tgk naddy tutup full, so agak bangga dengan tindakan naddy, keep it up syg! >.<

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@Izz : orang yg selalu cakap macam tuh selalunya org yang taknak beribah demi kebaikan dah semakin terleka dengan duniawi, bahaya tuh

abbymira said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

ape yg awk cakap betol..macam mane plak dengan yg bertudung sekadar cukup syarat je? pakai tudung tp, solat 5 waktu tinggal? awak sure,if yg tak pakai tudung pergi ke claz x dapat keredhaan Allah? pokok pankalnye hati masing2..

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@abbymira :ini bukan saya yang cakap tapi ustaz dan para ulama yang cakap, setiap apa yang kita lakukan tapi x menutup aurat so ibadah yang kita lakukan tu tak dikira, so maknanya sia sia jeh apa kebaikan yg kita buat tapi syg x tutup aurat,

lepas tu kalau dia hanya menutup aurat sekadar syrat, kita patutlah menegur org tu dengan cara baik bukan pergi caci, lepas kita dah bagitahu tu, terpulang lah pada org tuh samaada nak dengar atau ignore, yg pasti apa yg patut kita bagitahu, apa ynag patut kita kongsi, kita dah buat :)

abbymira said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

ape yg dikongsi dan bende yg patut kita buat tu mmg betol..menyeru kearah kebaikan.

bagaimana pula dgn perempuan yg bertudung tu, perangai dan perwatakan die lg teruk dr yg x bertudung?

*mcm tanye kat ustaz/ustazah plak.
sory banyak tanye:)

Enna Banana said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

@abbymira : yang itu sebenarnya berbalik pada diri individu tesebut, kalau dia rasa dia islam yang productive atau nak jadi islam yg baik, dia ptut tahu apa yang patut dia buat dan apa yg x patut dia buat, dia kena banyak tanya pendapat orang,

macam enna cakap tadi, kita hanya mampu menegur individu yg ada attitude macam tuh " pakai tudung tapi hantu " kita cuba cakap dengan dia elok2, dulu enna pun perangai buruk camtuh but than luckly i have siblings who really guide me, diorang tunjuk enna macam2, so lama-lama enna berubah..macam tuh jugak la cara kita boleh pakai utk org yg macamni,

huaaaa..enna da rasa cam ustazah :P

She's retarded said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

betul2!

misz FaTiN said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

info yang baik dear.. semoga kita semua akan menjadi muslimah yang baik. i'm not perfect, tapi akan berusaha menjadi yg terbaik.

Nizam said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

nice..paling penting tutup dada..
jangan pakai tudung sama macam tak pakai.. ramai orang sekarang pakai macam tu.. style kononnya...
ISLAM tu style ke? tak faham nizam kalau orang pakai tudung tak sempurna.. macam persendakan agama je.. ops, dah mula bebel la nizam kan... hehe.. :)

bighagenjo said...Best Blogger Tips[Baling Pisang Balik!]Best Blogger Templates

oh oh. peringatan yg bagus. terima kasih.. :)